BI analist Daan over zijn uitdaging bij BAM infra

De uitdagingen van heel veel IoT-data inzichtelijk maken

Case
BAM Infra
BI analist Daan over zijn uitdaging bij BAM infra

Kan je iets vertellen over jouw interim opdracht bij BAM infra?

BAM infra heeft de afdeling DAM (Digital Asset Management) opgericht met als doel om, aan haar klanten, inzicht te geven in de status van infrastructuur door middel van data analyse.

Mijn opdracht speelt zich af binnen het team dat verantwoordelijk is voor de inzichten in waterinfrastructuur zoals sluizen, gemalen, bruggen etc. Deze inzichten worden gepresenteerd aan de klant via een rapportage in Power BI en binnenkort in Grafana. Ook wordt er ‘alerting’ toegepast op de data waardoor de klant op tijd kan handelen bij uitschietende waardes.

Een praktijkvoorbeeld van de rapportage is dat een pomp bij een sluis voor een langere periode stevigere trillingen dan normaal vertoonde. In de rapportage werd dit opgemerkt en vervolgens werd een duikteam eropaf gestuurd voor een inspectie. Vervolgens kon het duikteam de boosdoener verwijderen van het rooster bij de inlaat van de pomp, een verkeersbord!

Wat doe jij binnen deze opdracht als BI analist?

Als BI analist ligt mijn verantwoordelijkheid bij het ontwikkelen, onderhouden en migreren van de rapportage-laag van het product. In het begin lag de focus vooral op het moderniseren van de look-and-feel van rapport. Nadat ik de leesbaarheid van het rapport flink verbeterd had, is de focus verzet naar het toevoegen van functionaliteit en de migratie van het rapport naar Grafana.

Het migreren van het rapport is een grote onderneming waarbij oude functionaliteit uit PowerBI gerepliceerd moet worden. Terwijl ik dit doe ben ik ook bezig met POC’s te maken voor nieuwe functionaliteit in Grafana om verbeteringen door te voeren zodat het product uiteindelijk beter uit de migratie komt. Deze werkzaamheden voer ik uit samen met regelmatige overleggen en demo’s binnen DAM om de visie en mogelijkheden voor het product vast te stellen.

Wat heb je geleerd van deze opdracht?

Op technisch vlak was dit mijn eerste aanraking met IoT-data. De hoeveelheid data en manier waarop dit verwerkt moet worden hebben mij zeker wat wijzer gemaakt. Het leren ontwikkelen in Grafana valt hier zeker ook onder. Ik was vooral bekend met DAX en Query M vanuit Power BI. Door te migreren naar Grafana heb ik nu veel meer ervaring met het gebruik van SQL. Op bedrijfskundig vlak heb ik van dichtbij meegemaakt hoe het politieke spel binnen een bedrijf gespeeld kan worden om bijvoorbeeld budget te krijgen voor nieuwe systemen, extra serverkracht of ontwikkeltijd.

Wat vond je het leukste aan deze opdracht?

Het leukste aan de opdracht is het inzicht in het gebruik van data in de infrastructuur in Nederland dat ik gekregen heb. Het is een fascinerende omgeving waar actief ontwikkeld wordt en waar veel moderne tools gebruikt worden. Ook dat ik mijn steentje heb bij kunnen dragen aan deze ontwikkelingen vind ik erg gaaf.

Wat vind je het leukst aan het werken bij Always be learning?

Het leukste vind ik dat ik altijd gezellige collega’s in de buurt hebt waarmee ik kan sparren. Zowel over huidige uitdagingen in onze opdrachten als over een intens potje tafelvoetbal 😉

Wil jij ook werken aan toffe opdrachten?

Spreekt dit verhaal jou aan en lijkt het je leuk om veel te leren en afwisselende opdrachten te doen? Wij zoeken goede en leuke collega’s om ons team te komen versterken : )

Kijk op onze vacaturepagina voor meer informatie over hoe het is om bij ons te werken en de openstaande vacatures.